EMELT

SZINTŰ VITAMIN ÉS ÁSVÁNYI ANYAG BEVITEL

A 3.

LÉPÉS:

Az emelt szintű ásványi anyag- és vitamin-ellátásnak köszönhetően a borjú immunrendszere gyorsabban fejlődikA kolosztrumban lévő ellenanyagok a borjút csak az első néhány napban védik a kórokozóktól. Emiatt a borjúnak születése után minél gyorsabban ki kell alakítania az erős immunitást. A rezisztencia kialakításának legjobb módja a kolosztrum etetést követő emelt szintű vas-, vitamin- és ásványi anyag-ellátás.

 

A kolosztrumban lévő ellenanyagok adják az ún. passzív immunitást, amelyre a borjúnak szüksége van az első napokban. A 2. lépésben leírtuk a kolosztrum kezelés szabályait, ezzel elősegítve a passzív immunitás optimális szintjének kialakulását. A kolosztrális immunitás néhány nappal később elkezd csökkenni. A borjúnak 14-21 napon belül ki kell építenie saját aktív immunitását, csak így tud egészséges maradni. A későbbiekben a borjak már kevésbé fogékonyak a betegségekre.

 

A lehető legrövidebb ideig legyen a rezisztencia szintje a kritikus érték alatt

 

Alapvető szabály, hogy minél jobb az első takarmány (föcstej) és minél jobb minőségű tejpótló tápszert kap a borjú a 2. naptól, annál jobb lesz a borjú immunitása, ezáltal kevésbé lesz fogékony a fertőzésekre az első 21 nap során. Emiatt fontos, hogy a kolosztrum kezelés különös gondossággal történjen és a passzív immunitás időszaka minél hosszabb ideig kitolódjon, ugyanakkor az aktív immunitás mielőbb kialakuljon. Ennek ellenére is mindig lesz egy rövid szakasz, ahol az immunitás szintje a kritikus szint alatt van.

 

 

Emelt szintű vitaminok és ásványi anyagok a borjúnak

 

Az alacsony immunitás kockázata csökkenthető az emelt szintű vitamin és ásványi anyag, valamint mikroelem kiegészítéssel a 2. naptól kezdve 5 egymást követő napon, beleértve a vaskiegészítést a vérszegénység megelőzésére.

A borjú ásványi anyagok és vitaminok iránti szükségletét az első napokban nem fedezik teljes mértékben a tejpótló tápszerek. A kolosztrumhoz vagy tejpótló tápszerhez adott ásványi anyag- és vitamin kiegészítéssel a borjú segítséget kap a jó induláshoz. A borjú jobban fog fejlődni és gyorsabban alakul ki az aktív immunitás.

 

PASSZÍV IMMUNITÁS

AKTÍV IMMUNITÁS

BIZTONSÁGOS ELLENANYAG SZINT

ÉLETKOR NAPOKBAN

ELLENANYAG SZINT

SZÜLETÉS

Megfelelő kolosztrum kezelés, intenzív, jó minőségű tejpótló tápszer itatás, extra ásványi anyag és vitamin kiegészítés az első naptól.

 

5 nap kiegészítés

 

A Farm-O-San StartFit  javítja a borjú étvágyát, ezzel növeli a takarmányfelvételt. Fontos összetevője a könnyen felszívódó formában lévő vas. Már a kolosztrumba is beletehető. A borjú az első naptól egy 5 napos „ásványi anyag- és vitamin-kúrát” kap.

 

 

PASSZÍV IMMUNITÁS

AKTÍV IMMUNITÁS

BIZTONSÁGOS ELLENANYAG SZINT

ÉLETKOR NAPOKBAN

ELLENANYAG SZINT

SZÜLETÉS

Hivatalos magyarországi forgalmazó:

Inter-Mix Kft. 1172 Budapest, Rétifarkas u. 6.

 Telefon: 06-1-402-1010

E-mail: intermix@intermix.hu