AZ 5. LÉPÉS:

PROBLÉMAMENTES ÁTTÉRÉS A TEJPÓTLÓ TÁPSZERRE

Problémamentes áttérés tejpótló tápszerre

 

A föcstejes időszak után a borjú növekedése és immunrendszerének fejlődése kerül a középpontba. Az első napokban a nem megfelelő takarmányozás a borjú későbbi teljesítményére is hatással lesz, ezért a kolosztrum után magas adagokban kell elkezdeni a tejpótló tápszer itatást.

 

Tejpótló tápszerre átállás az első kolosztrum után vagy néhány nappal később

 

Az egyik módszer szerint a tejpótló tápszer itatására át lehet térni már a második napon, ezzel csökkenthető a kórokozók átvitelének kockázata a tehénről a borjúra. A másik módszer a 2. és 3. napon folytatja a kolosztrum itatást, mivel a föcstej táplálóanyagokban gazdag és hozzájárul a bélrendszer egészséges működéséhez.   Az első módszer a fertőzéseket korlátozza, a második a borjú immunitására koncentrál.

 

Tejpótló tápszer és kolosztrum keveréke vagy 100% tejpótló tápszer?

 

Ebben is megoszlanak a vélemények. Van, aki a kolosztrum után közvetlenül tejpótló tápszert itat és van, aki 1-2 alkalommal keveri a kolosztrummal. Általános tapasztalat, hogy a megfelelő koncentrációban bekevert tejpótló tápszer itatása közvetlen áttérés esetén sem okoz problémát.

 

A mennyiséget nem szabad változtatni az áttérés napján

 

Nagyon fontos, hogy az áttérés napján ne változzon az itatási mennyiség. Pl. napi 2x3 liter kolosztrum itatása után a tejpótló tápszer mennyisége is legyen napi 2x3 liter. A borjú emésztőrendszere fejlődésnek indul és napról-napra erősödik.

 

Szopókás itató az első napokban

 

Az első napokban ajánlott a borjút szopókás vödörből itatni. A szopási reflex és a képződő nyál a tejet közvetlenül az oltógyomorba juttatja (nyelőcsővályú). A tej jobban és egyenletesebben emésztődik, így a borjú növekedése és fejlődése is gyorsabb lesz.

 

Ne feledkezzünk meg a higiéniáról!

 

A borjak extrém módon érzékenyek az első napokban a környezeti hatásokra és a tisztaságra! A tejpótló tápszer mindig frissen legyen elkészítve itatás előtt, a higiéniai szabályok betartásával. Minden itatás után alaposan fertőtleníteni kell az eszközöket.

 

A borjú megfelelő tápláléka az első héten a tej

 

Az első héten a borjúnak csak tejre van szüksége. Ezt követően a tejpótló tápszer mellett borjú indítótápot is be lehet vezetni. A táp legyen pormentes és megfelelően ízletes.

 

Csakis megfelelő takarmányozással lehet kihasználni a borjú genetikai potenciálját!

 

 

Hivatalos magyarországi forgalmazó:

Inter-Mix Kft. 1172 Budapest, Rétifarkas u. 6.

 Telefon: 06-1-402-1010

E-mail: intermix@intermix.hu