ITATÁS A KOLOSZTRUM UTÁN: A 2. ÉS 3. NAP

A 4. LÉPÉS:

 

A borjú közvetlenül a kolosztrum itatás időszaka után megkezdi aktív immunitásának felépítését, ezért rendkívül fontos a föcstej utáni, 2. és 3. napon történő takarmányozás.

 

Néhány évvel korábban az első héten a borjakat visszafogottan takarmányozták, ezzel elkerülve a hasmenés okozta problémákat. A korlátozott takarmányozás csökkentette a bélsár mennyiségét, ezzel elérve, hogy a gondok kevésbé nyilvánultak meg. A valódi eredmény az lett, hogy a borjú létfenntartó és növekedési energia igénye nem volt kielégítve.

 

Fókuszban a növekedés

 

A kezdeti föcstejes itatás után a borjú emésztőrendszerét aktiválni kell, hogy kiépítse az aktív immunitást. A borjú növekedése és fejlődése egyúttal az emésztőrendszer és a különböző szervek fejlődését is jelenti. A takarmányozás ekkor kiemelt szerepet játszik. A borjúnak a 2. napon 500 g tejpótló tápszerre van szüksége, amely 4 liter teljes tejnek felel meg.

 

2x3 liter 2. fejésből származó tej

 

A kolosztrum itatás után a második fejésből származó átmeneti tejből egy nap alatt 2x3 litert kell megitatni a borjúval. A második fejésből származó tejnek magasabb a zsírtartalma és a fehérjetartalma, mint a normál tejnek és szintén tartalmaz immunglobulinokat. Ezek az immunglobulinok nem szívódnak fel közvetlenül a véráramba, hanem a bélben lévő kórokozó baktériumokat támadják és a bélfalat erősítik, ezzel hatékonyan megelőzve a hasmenést. Általában elmondható, hogy napi 0,5-1 liter extra kolosztrum itatása segít a hasmenéses borjak állapotán.

 

Az első héten a borjú tápláléka csak a tej

 

Az első héten a csak tejet fogyasztó borjak széklete kissé hígabb és sárgább, mintha abrakot is kapnának. Ez az első napokban teljesen normális jelenség. Napi 2x3 liter tejpótló tápszer kielégíti a borjú tápláló anyag igényét.

Az első 3-5 napban nincs szükség abrak etetésre és az első hét végéig nem is kell belekezdeni. A széna etetést elég a 2. hét vége felé elkezdeni. Ugyanakkor ivóvizet már a 3. naptól biztosítani kell a borjú számára.

 

 

Hivatalos magyarországi forgalmazó:

Inter-Mix Kft. 1172 Budapest, Rétifarkas u. 6.

 Telefon: 06-1-402-1010

E-mail: intermix@intermix.hu