A TEJPÓTLÓ TÁPSZEREK MINŐSÉGE

A tejpótló tápszer kiválasztásának fő szempontjai

 

A tejpótló tápszerek minőségében nagy különbségeket láthatunk, mint például a vízoldhatóság, a borjú által felvett mennyiség (mennyit tud és mennyit fog meginni a borjú), emészthetőség, állandó minőség, stb. A minőség meghatározza a borjak egészségi állapotát, növekedését és fejlődését.

 

Mik a Sprayfo-t megkülönböztető minőségi jellemzők?

 

A tejpótló tápszerek minőségét elsődlegesen a benne lévő alapanyagok és a gyártási technológia határozzák meg. A Sprayfo gyártója, a Sloten egyedi növényi alapú zsír keveréket fejlesztett ki az összes állatfaj számára. A keverékben egyedülálló módon vegyítik a tejszármazék összetevőket.

A Sloten saját keverő üzemmel rendelkezik, ahol maga végzi a Sprayfo alapanyagainak előkészítését. A Sloten nem tartozik egyetlen nagy tejfeldolgozóhoz sem, ezért a folyékony alapanyagokat – savó, fölözött tej, állati illetve növényi zsírok – különböző, az EU által regisztrált beszállítóktól vásárolja. A 223-as Brüsszeli utasítás szerint csak pasztörizált termék hagyhatja el a tejfeldolgozókat, amely betartását a helyi illetve országos, valamint az EU hatóságok is ellenőrzik. Az új termékeket saját kísérleti telepükön, majd gyakorlati körülmények között tesztelik. A folyamatosan jó és egyenletes minőséget a GMP, ISO9001 minőség biztosítási rendszerek garantálják.

 

Apró zsírgolyócskák

 

A gyártási folyamat első lépése a növényi olajok és zsírok bekeverése a friss tejtermékekkel. A keverék pasztőrözésre kerül, majd magas nyomáson homogenizálják és korszerű porlasztva-szárításos technológiával dolgozzák fel. Az eredmény egységes méretű, apró zsírgolyócskák jelenléte a tápszerben, amelyek hasonlóak a tehéntejben lévő apró zsírrészecskékhez. A homogenizáció során a zsírgolyócskák fehérje és laktóz „kapszulákba” kerülnek.

 A száraz állapotban bekevert összetevőkből álló tejpótló tápszerek esetén a fehérje és szénhidrát kerül belülre és a zsír kívülre, a golyócskák mérete kb. 20 mikron:

A Sloten technológiájának köszönhetően a Sprayfo-ban a zsírgolyókat kívülről veszi körül a fehérje és szénhidrát burok, a golyócskák mérete kb. 2 mikron, amely segíti a hatékony felszívódást:

Ez a struktúra gyorsabb emésztést tesz lehetővé.

 

A borjúnak ez a kedvező, mivel az oltógyomorban kezdődik a fehérjebontás és könnyebben férnek a fehérjéhez az enzimek. Maga a zsír akkor kerül felszínre, amikor az oltógyomorból továbbításra kerül. A vékonybél elülső szakaszába szájadzik be az epevezeték, itt kezdődik meg a zsírok  emulgeálása és a zsír körül lévő burok eddigre oldódik le. A nem folyékonyan összekevert tejpótlók esetében a zsír körbefogja a fehérjét, ami lassítja az oltóban a fehérje emésztést.

 

Az oltóban ugyanis nincs zsíremésztés!

Oldhatóság, emészthetőség, állandó minőség

 

1. A hatékony oldhatóság

 

A jó minőségű tejpótló tápszer a vízben történő elkeverés után csomóképződés nélkül, jól elegyedik a vízzel. A nem feloldódó csomók még abban az esetben is emésztési problémákat okoznak, ha szabad szemmel nem láthatók, apró méretűek.

A sovány tejport tartalmazó termékek esetén gyakori a nem megfelelő oldódás 50 °C alatt. A Sloten fent leírt gyártási technológiájának köszönhetően a sovány tejpor tartalmú termékek is kiválóan oldódnak 40 °C-on.

2. A lényeg az emészthetőség

 

Az emészthetőség a tejben lévő fehérjék, lipidek és szénhidrátok felszívódását jelenti. Minél jobb a tejpótló tápszer emészthetősége, annál többet fog belőle fogyasztani a borjú, mivel később éri el a jóllakottság érzetet. A kiváló minőségű tejpótló tápszer a megfelelő hőmérsékleten itatva váltja ki a nyelőcsővályú reflexet, amelynek segítségével a tápszer közvetlenül az oltógyomorba kerül és nem a bendőbe.

 

Fehérjék a növekedésért

 

A fehérje aminosavakká bontása az oltógyomorban és a vékonybélben történik. Az aminosavak felszívódás után elsődlegesen a borjú növekedését segítik.

 

Zsírok és szénhidrátok az energia ellátásért

 

A szénhidrátok (főleg laktóz) emésztése a nyálban lévő enzimek segítségével kezdődik és a vékonybélben folytatódik, ahol glükózra és galaktózra bomlik. A zsírok, olajok emésztése a vékonybélben történik, ahol rövidebb láncú lipidekre bomlanak. A szénhidrátok és zsírok felszívódás után a borjú energia ellátását biztosítják.

 

A sovány tejpor kedvező hatása az emészthetőségre

 

A fehérje és laktóz burokkal körülvett mikroszkopikus méretű zsírgolyócskák könnyedén eljutnak az oltógyomorból a vékonybélbe, ahol megemésztődnek és felszívódnak. A Sprayfo terméksor egyes tagjai sovány tejport is tartalmaznak. Ez az összetevő kazein-tartalma révén az oltógyomorban lévő alacsony pH-n könnyen kicsapódik, amely segíti a fehérje előemésztését és egységesebb továbbítását a vékonybélbe.

A Sprayfo termékekben lévő kazein nem azonos a versenytárs termékekben lévő kazeináttal, amely a kazein fehérje feldolgozása során keletkezik. Takarmányozási szempontból a kazeinát kedvező hatású összetevő, de a kazein számottevően jobb alvadást eredményez az oltógyomorban.

 

3. A kiváló minőség fenntartása

 

Az alapanyagok minősége és ára széles skálán változik, így a gyártóknak nehéz fenntartani a jó minőséget. A Sloten folyékony állapotban vásárolja az alapanyagokat EU-regisztrált termelőktől. Az alapanyagok nyomon követhetősége biztosítja a termékek folyamatos megbízható minőségét. Az alapanyagokat a Sloten folyékony állapotban vásárolja, így mindig friss összetevőkből történik a gyártás. Ez garantálja a megbízható minőséget.

A Sprayfo termékeinek 90%-a exportálásra kerül, szerte a világon elismert és megbízható márkának számít. A Sloten különös gondot fordít a minőségre, és nem köt kompromisszumot az alapanyagok vagy az összetétel rovására.

 

Hivatalos magyarországi forgalmazó:

Inter-Mix Kft. 1172 Budapest, Rétifarkas u. 6.

 Telefon: 06-1-402-1010

E-mail: intermix@intermix.hu